موسسه حقوقی و آموزشی فرهنگ تفاهم

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

برای مشاوره حقوقی آنلاین با ۰۹۱۲۰۴۷۷۱۱۶ تماس حاصل نمایید

طلاق ایرانیان خارج از کشور
طلاق ایرانیان خارج از کشور

طلاق ایرانیان خارج از کشور

برای اینکه بدانیم طلاق ایرانیان خارج از کشور به چه صورت می‌باشد ابتدا باید به تعریف تابعیت و وضعیت آن برای ایرانیان مقیم خارج بپردازیم. 

به طور کلی مطابق حقوق بین الملل تمامی ایرانیان تابع حقوق کشور ایران هستند و قوانینی که در کشور محل اقامت آنها جاری است شامل حال ایرانیان مقیم خارج نمی‌شود. 

کلیه ایرانیان در تمامی امور که اصطلاحا احوال شخصیه گفته می‌شود تابع قوانین کشور خود هستند خواه مقیم ایران باشند خواه نباشند. اصطلاح شخصیه در حقوق مطابق ماده ۶ قانون مدنی به معنای طلاق و ازدواج و ارث وصیت فرزندخواندگی می باشد.  

بنابراین زمانی که طلاق در دادگاه‌های کشور صورت بگیرد اما ثبت نشود همچنان زن همسر زوج محسوب می‌شود و باید تابع قوانین زوجیت باشد. 

باتوجه به آنچه که در بالا گفته شد اگر زن حکم طلاق خود را در کشورهای خارجی بگیرد اما براساس قوانین داخلی ایران نباشد این حکم اعتباری ندارد.

مشاوره حقوقی

باید گفت که نحوه عملی و شکلی فرایند طلاق یا طلاق توافقی یا غیابی در خارج از کشور نسبت به نحوه فرایند طلاق در داخل ایران تفاوت چندانی ندارد. بنابراین ما در این نوشتار قصد داریم که درخصوص طلاق ایرانیان و نحوه فرایند در خارج از کشور به طور کامل بیان کنیم.

طلاق ایرانیان مقیم خارج 

همان طور که می‌دانیم طلاق به معنای پایان بخشیدن به زندگی مشترک زوجین به صورت قانونی می‌باشد. بنابراین در هرکشوری شرایط و تشریفات این روند قانونی متفاوت است.

مطابق حقوق بین الملل، ایرانیان خارج از کشور به لحاظ تابعیت باید از قوانین حکومت ایران در کشوری که اقامت دارند، پیروی کنند.

براساس ماده ۶ قانون مدنی کلیه امور احوال شخصیهبرای ایرانیان بر طبق قانون ایران خواهد بود. بنابراین طلاق ایرانیان مقیم خارج هم از این قانون تبعیت می‌کند.

شایان ذکر است ایرانیان غیر شیعه که دین و مذهب دیگری دارند که در قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است، طلاق بر طبق مقررات مذهب ایشان خواهد بود.

درنتیجه باتوجه به داشتن تابعیت ایران، افراد مقیم خارج باید برای طلاق از طریق تشریفات خاص در قوانین مدنی ایران اقدام نمایند.  

طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور

به طورکلی طلاق توافقی جزو آسان ترین و کم هزینه‌ترین شیوه‌های جدایی مابین زوجین است که برای افراد مقیم خارج نیز به همین صورت می‌باشد.

درصورتی که زن و شوهر در خارج از کشور مقیم باشند برای طلاق توافقی باید به کنسولگری‌های ایران یا دفاتر حافظ منافع ایران یا سفارت مراجعه کنند و از این طریق با ارسال وکالت در طلاق، وکیل طلاق توافقی در ایران رای طلاق توافقی را از دادگاه ایران اخذ و در محضر طلاق، ثبت رسمی می‌کند و درنهایت مدارک طلاق‌نامه و شناسنامه‌های طلاق خورده را برای زن و شوهر متقاضی ارسال می‌کند.  

لازم به ذکر است که در این نوع طلاق هریک از زوجین باید به طور جداگانه‌ای وکیل طلاق توافقی انتخاب نمایند که انجام طلاق توافقی بین ۴۵ تا ۹۰ روز به طول می‌انجامد. 

همچنین می‌توان از طریق سامانه میخک که توسط وزارت امور خارجه ثبت شده، برای تنظیم وکالت نامه اقدام کنید و بعد از امضاء وکالت، وکیل موردنظر با مراجعه به وزارت امور خارجه در ایران و ارائه کارت ملی خود، وکالت‌نامه را دریافت کند. در این روش دیگر نیازی به ارسال وکالت‌نامه نیست.  

از دیگر روشی که وجود دارد آن است که با استناد به ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده، زوجین نشانی و مشخصات مراکز یا اشخاص صلاحیت دار برای اجرای صیغه طلاق را از کنسولگری اخذ می‌کنند و پس از اخذ گواهی اجرای صیغه طلاق مجددا در کنسولگری، درخواست ثبت طلاق را می‌دهند.

مراحل طلاق ایرانیان خارج از کشور

 

۱.در صورتی که زن مقیم خارج است و زوج خواه مقیم خارج یا ایران با طلاق موافق نیست

زوجه در این حالت باید با ارسال وکالت در طلاق برای شخص وکیل طلاق در ایران، دلیل طلاق خود را براساس یکی از ۱۲ مورد شروط ضمن عقد یا عسر و حرج یا داشتن حق وکالت در طلاق ارائه دهد و از این طریق درخواست طلاق یک جانبه از سوی خود را به دادگاه ایران تقدیم کند.

همچنین زوجه می‌تواند  تقاضای طلاق خود را در محل اقامت خود داشته باشد. اما باید توجه داشته باشد که رای دادگاه خارجی زمانی در ایران معتبر (تنفیذ) است که براساس قوانین و تشریفات قوانین مدنی ایران صادر شده باشد. 

در غیر این صورت زن باید از ابتدا درخواست طلاق از طرف زوجه را در محاکم ایران ثبت کند که در ادامه منجر به صدور حکم مجدد توسط دادگاه‌های ایران صورت بشود.

شایان توجه است که داشتن حکم خارجی که براساس قوانین ما نبوده و تنفیذ نشده، بسیار موثر در صدور رای طلاق در دادگاه‌های ایران می‌باشد.

به عبارت دیگر رای دادگاه خارجی تنفیذ نشده به معنای یک مدرک مثبت در پیشبرد پرونده محسوب می‌شود اما موجب پذیرش قطعی در دادگاهای ایران نیست.

۲.درصورتی که شوهر مقیم خارج از کشور است و زوجه خواه مقیم ایران یا خارج از کشور موافق طلاق نیست

همان طور که می‌دانید مطابق قوانین مدنی ایران،حق طلاق با مرد است. بنابراین زوج مقیم خارج می‌تواند با ارسال وکالت در طلاق، دادخواست طلاق از طرف مرد را ثبت کند.

اگر زوجه مقیم خارج از کشور است به دادگاه محل اقامت خود مراجعه نماید و رای طلاق به درخواست خود را اخذ نماید و سپس طلاق را با دادن دادخواست تنفیذ طلاق، تنفیذ نماید. 

توجه داشته باشید که ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده اجازه داده زوج مقیم خارج با شرایطی درخواست طلاق به سفارت ایران دهد ولی در عمل این درخواست یکطرفه با مشکلاتی رو به رو است. بهترین کار ارسال وکالت طلاق به شخصی در ایران از اقوام، آشنایان یا وکلای موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم می باشد.

تماس با وکیل پایه یک دادگستری

وکیل طلاق ایرانیان خارج از کشور 

 باتوجه به عدم آشنایی افراد نسبت به قوانین و مراحل و چگونگی طلاق و عدم حضور بلندمدت ایرانیان مقیم کشور  همچنین طولانی بودن روند طلاق، داشتن یک وکیل طلاق برای ایرانیان خارج از کشور گزینه مناسبی است.

باید توجه داشته باشید که وکیل موردنظر هم در حقوق خانواده و هم در وکالت ایرانیان خارج از کشور تخصص داشته باشد.

از مزیت داشتن وکیل متخصص طلاق ایرانیان خارج از کشور، عدم حضور زوجین در مراحل طلاق می‌باشد همچنین زوجین با دادن وکالت به وکیل طلاق ایرانیان خارج از کشور می‌توانند با خیال راحت، مراحل پیگیری طلاق خود را انجام دهند. 

نحوه طلاق زن و شوهری که در کشور‌های مختلف زندگی می‌کنند

مواردی هست که زوجه و زوج در کشورهای مختلف زندگی می‌کنند و قصد دارند جدا شوند که در این صورت هر کدام از زوجین باید به طور جداگانه برای تنظیم وکالت نامه ( مراجعه به کنسولگری یا سامانه میخک و سامانه ثنا) اقدام کنند.

باتوجه به متفاوت بودن قوانین کنسولگری در کشورهای مختلف، ممکن است که زمان دریافت وکالت‌نامه نیز متفاوت باشد. 

چگونگی تقسیم اموال در خارج از کشور

در بیشتر کشورها براساس قانون اموال و دارایی‌ها پس از طلاق مابین زوجین تقسیم می‌شود. در ایران این قانون زمانی که طلاق از طرف مرد باشد، صادق است.

درغیراین صورت اگر از نوع طلاق توافقی باشد عنوانی به نام تصنیف یا تقسیم اموال معنایی ندارد مگر اینکه زن و شوهر با توافق بین خود، اموال را تقسیم کنند. 

وکیل طلاق ایرانیان خارج از کشور

مهریه زوجه در خارج از کشور

یکی از مهم ترین مراحل طلاق، به اجرا گذاشتن مهریه می‌باشد. ممکن است زنی که در خارج از کشور قصد اجرا گذاشتن مهریه خود را در محل اقامت خود داشته اما شوهر او اموال خاصی در ایران ندارد؛

در این صورت باید گفت دادگاه‌های خانواده تنها اموالی که زوج در ایران دارد را بررسی می‌کنند و حق انجام هیچگونه اقدامی در خصوص اموالی که در خارج از کشور است را ندارند. وکلای مهریه موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم می‌توانند به طور تخصصی برای به اجراگذاشتن مهریه زوجه و استراد آن اقدام کنند. 

وکالت در طلاق (حق طلاق) در خارج از کشور 

همان طور که می‌دانید در قوانین ایران حق طلاق با زوج است بنابراین زوج می‌تواند این حق را به واسطه یک وکالت‌نامه به همسر خود اعطا کند.

درنتیجه زنی که دارای وکالت طلاق و خارج از کشور است، باید به دو وکیل وکالت دهد؛ یک وکیل از جانب خود و دیگری از جانب همسرش. دراین صورت دیگر نیازی به مشارکت زوج در مراحل طلاق نیست. 

آزمایش عدم بارداری برای طلاق ایرانیان مقیم خارج 

یکی از اسناد مهم برای طلاق زوجین و جاری شدن صیغه طلاق، آزمایش عدم بارداری است. بنابراین زوجه باید به یکی از معتبرترین آزمایشگاه‌های محل اقامت خود برای آزمایش عدم بارداری مراجعه کند و نتیجه آزمایش را برای وکیل طلاق در ایران ارسال کند تا برای صدور حکم طلاق به دادگاه و دفتر ثبت طلاق تسلیم شود. 

طلاق غیابی خارج از کشور 

در مواقعی که یکی از زوجین در هیچ یک از مراحل طلاق حاضر نشود و هیچ گونه اقدام خاصی برای ابلاغیه انجام ندهد، طرف دیگر می‌تواند به صورت غیابی طلاق بگیرد. برای صدور طلاق غیابی باید از اداره گذرنامه و غیره استعلام گرفته شود تا از مفقودالاثر بودن فرد اطمینان حاصل شود. پس از انجام مراحل آن طلاق غیابی در خارج از کشور صورت می‌گیرد.  

ثبت طلاق ایرانیان مقیم خارج

 برای ثبت طلاق باید ۳ماه و ۱۰ روز از تاریخ جاری شدن صیغه طلاق شرعی بگذرد تا عدم رجوع آنان به یکدیگر احراز شود و سپس به همراه مدارک معتبر به سفارت خانه در محل زندگی خود مراجعه کند.

باید گفت که برای ثبت رسمی طلاق باید دفاتری در کنسولگری ها یا سفارت خانه به امضا دو طرف برسد که برای انجام این کار حضور مرد و زن یا وکلای آنان که وکالتنامه آنها توسط دفاتر دولتی ایران تائید شده است ، الزامی است.

طرفین باید یک روز را برای حضور در سفارت و امضا دفاتر تعیین کنند اما حتما قبلا از آن باید مدارک را آماده سپس در سایت میخک تقاضای خود را ثبت و بعد از تایید سفارت در زمان تعیین شده حضوری مراجعه نمایند تا کار ثبت در همان روز انجام و نیاز به مراجعه چند باره نباشد.

 بهتر است بدانید که احراز گواهی مراکز و موسسات اسلامی داخل و خارج از کشور که عناوینی مثل گواهی طلاق شرعی ، صیغه نامه شرعی ، برگه طلاق شرعی و … دارد در کنسولگری های ایران جهت ثبت طلاق، مورد پذیرش قرار نخواهند گرفت.

مشاوره حقوقی برای طلاق ایرانیان خارج از کشور

دفترخانه ثبت طلاق

دادنامه‌ای که توسط دادگاه صادر می‌شود،  به معنای مجوز برای جاری شدن صیغه طلاق بین زوجین در دفترخانه رسمی ثبت طلاق است. درصورت تمایل زوجینی که درخارج از کشور هستند، وکلای طلاق موسسه فرهنگ تفاهم می‌توانند برای ثبت رسمی طلاق و تنظیم طلاق‌نامه در دفترخانه اقدام کنند.   

 مدارک مورد نیاز برای ثبت طلاق ایرانیان خارج از کشور

۱- در دست داشتن گواهی جاری شدن صیغه طلاق شرعی توسط مراکز اسلامی که مورد تایید سفارت می‌باشد به انضمام یک سری کپی‌ از طلاق شرعی.

۲- داشتن اصل شناسنامه زوجین به علاوه چهار قطعه عکس جدید ۴×۳ که پشت نویسی شده باشد (عکس بانوان با حجاب باشد).

 ۳-داشتن اصل حکم طلاق دادگاه کشوری که در آن زندگی میکنند به همراه ترجمه فارسی.

۴-داشتن اصل سند ازدواج طرفین به همراه یک سری کپی‌ از سند ازدواج.

سوالات متداول

حضانت فرزند در طلاق زوجین خارج از کشور به چه صورت است؟ 

در طلاق توافقی هرآنچه که مابین زوجین در خصوص حضانت فرزند به توافق برسد طبق قاونین ایران، قابل احترام و اجرا است اما در صورتی که زوجین به توافق نرسند، طبق قوانین، حضانت فرزند دختر و پسر تا سن ۷ سالگی با مادر است و پس از آن حضانت فرزند دختر از ۷تا ۹ سالگی و فرزند پسر از ۷ تا ۱۵ سالگی با پدر خواهد بود. 

آیا برای طلاق توافقی نیاز به وکیل داریم؟ 

خیر اما باتوجه به داشتن تخصص وکیل طلاق توافقی این روند در زمان کوتاه‌تری انجام می‌شود و نیازی به حضور زوجین در هیچ‌یک از مراحل طلاق توافقی نمی‌باشد.  

مهریه زوجه در طلاق خارج از کشور به چه صورت انجام می‌شود؟ 

نکته حائز اهمیت در مهریه زوجه آن است که دادگاه‌های ایران تنها اموالی که زوج در ایران دارد را مورد بررسی قرار می‌دهند و حق دخالت در اموال زوج که در خارج از کشور است را ندارند.

برای اقدام به طلاق در خارج از کشور باید چه کرد؟ 

در ابتدا باید هرکدام از زوجین به طور جداگانه به کنسولگری یا سامانه الکترونیکی میخک برای تنظیم وکالت به وکیل در ایران مراجعه کنند. 

امتیاز مقاله ۴.۶
۴.۶/۵

تماس با وکیل پایه یک دادگستری موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۵۴۷۶۴-۰۲۱

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 پاسخ

    1. با سلام و وقت بخیر
      وکلای متخصص طلاق موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم می‌توانند با دریافت وکالت‌نامه از طرف شما اقدامات لازم برای طلاق در خارج از کشور انجام دهند. لطفا با شماره پنچ رقمی ما ۰۲۱۵۴۷۶۴ تماس حاصل نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

وکیل وصول دیه

وکیل وصول دیه

متن سربرگ خود را وارد کنید تعریف دیه دیه یا خون‌بها از قوانین اسلام بشمار می‌رود و مطابق تعاریف فقهی، مال یا پولی می‌باشد که به واسطه کشتن انسان یا

ادامه‌ی مطلب »